Co roku na raka piersi choruje 30 kobiet na 100 000. W Polsce to prawie 10 tys. przypadków rocznie. Tan złośliwy nowotwór odmienia życie wielu kobiet na świecie.
Nie jest jednak wyrokiem i w dzisiejszych czasach można z nim skutecznie walczyć. Można też robić wszystko, by jak najbardziej zabezpieczać się przed chorobą. Okazuje się, że dobra, ukierunkowana odpowiednio dieta, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby. W tym przypadku lekarze zalecają częste spożywanie przede wszystkim marchwi, warzyw kapustnych, w tym brokułów i kalafiorów. A także owoców, ryb i produktów pełnoziarnistych.
Badania w tym kierunku prowadzili naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego. Co prawda nie mogą oni jeszcze jednoznacznie powiedzieć, że tylko warzywa chronią skutecznie przed rakiem piersi, ale są pewni, że marchew, brokuły i kapusta nie są bez znaczenia. Specjaliści wyliczyli, że kobiety, które zjadały warzywa przynajmniej dwa razy w tygodniu wykazują mniejsze ryzyko zachorowania na groźniejszą odmianę nowotworu aż o 43 proc. Sama marchew spożywana tylko raz w tygodniu zmniejsza prawdopodobieństwo choroby o 17 proc. niż u kobiet, które rzadko po nią sięgaja.