Odchudzanie to wymagający proces, wie o tym każdy, kto choć raz spróbował zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Najgorsze jest jednak rozczarowanie, kiedy tyle wyrzeczeń nie przynosi żadnych efektów.
W większości przypadków po diecie odchudzającej trudno utrzymać pożądaną wagę. Po powrocie do normalnego odżywiania się również waga wraca do stanu sprzed diety, a nierzadko nawet ją przewyższa. To tzw. efekt jo-jo, tak bardzo znienawidzony przez wszystkich, którzy bezskutecznie walczą z otyłością lub nadwagą.
Najnowsze badania naukowców z Florydy są potwierdzeniem tezy, że szybkie chudnięcie eliminuje ryzyko efektu jo-jo. W każdej diecie najważniejsze są bowiem jej pierwsze dni, to one decydują o tym, czy w przyszłości narażeni będziemy na wahania wagi. Z badań przeprowadzonych na 250 otyłych kobietach wynika, że te które w ciagu pierwszego miesiąca diety chudły tygodniowo więcej niż 0,7 kg miały lepsze efekty niż te, które traciły na wadze mniej. Pierwsza grupa kobiet w ciągu pół roku chudła średnio 13 kg, natomiast druga - zaledwie 5 kg.
Oczywiście wszystko zależy też od rodzaju diety. Musi ona być rygorystyczna, jednak nie może polegać na głodzeniu się. Musi gwarantować szybką przemianę materii, jeśli nie będzie odpowiednio zbilansowana szybko może narazić organizm na szwank. Dobra dieta musi być również wsmagana ćwiczeniami, bez nich nawet największe wyrzeczenia nie będą miały sensu.