Wiadomo, że dieta wpływa na zdrowie człowieka. Ważne jest przy tym nie tylko, co jemy, ale także jak łączymy poszczególne produkty!
Źle dobrane i połączone mogą nawzajem pozbawiać się cennych składników, a nawet stawać się niebezpieczne dla zdrowia.
Smażenie ryby morskiej na popularnym oleju słonecznikowym powoduje przyspieszenie starzenia się organizmu. Dzieje się tak, ponieważ ryba morska zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, a ich „przeciwnikiem” są kwasy omega-6, które występują w oleju słonecznikowym. I właśnie złe zbalansowanie tych kwasów jest niezdrowe.
Łączenie ze sobą ogórka z pomidorem powoduje, że sok z ogórka zawierający w sobie enzym zwany askorbinową neutralizuje zawartą w pomidorach witaminę C. Dlatego oprócz pomidora nie łączmy z ogórkiem również papryki i natki pietruszki lub mieszajmy je chwilę przed podaniem.
Podobnie jest przy podawaniu białego sera z pomidorami. Pomidory zawierają kwasy: cytrynowy, chlorogenowy i jabłkowy, które po złączeniu z wapniem tworzą nierozpuszczalne kryształki odkładające się w stawach i z czasem mogą powodować ich ból.
Picie zbyt dużej ilości herbaty szczególnie z cytryną również jest niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ zawiera ona glin, który powodować może chorobę Alzheimera. Jeśli pijemy już herbatę z cytryną należy ją posłodzić, ponieważ cukier zatrzymuje przemianę glinu w niebezpieczny dla organizmu cytrynian glinu. Korzystniejsze jest spożywanie herbat zielonych, czerwonych i owocowych.
Jeśli mamy anemię i łykamy żelazo w postaci tabletek lub próbujemy jego niedobór nadrobić odpowiednią dietą, ograniczmy spożywanie nabiału. Wapń zawarty w produktach mlecznych powoduje złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo dobrze się wchłania z produktami zawierającymi dużo witaminy C.