Właściwa dieta, czyli spożywanie określonych produktów, może sprawić, że nasze zdrowie oraz kondycja (zarówno psychiczna jak i fizyczna) znacznie wzrośnie.
Dlatego też warto od czasu do czasu zainteresować się, jakie składniki pokarmowe, mogą nam pomóc w redukcji naszych dolegliwości lub w rozwiązaniu naszych problemów zdrowotnych.
Jednym z takich składników są … orzechy. W tradycji kulinarnej, są one uważane za symbol szczęścia i stąd ich obecność na naszych stołach świątecznych. W Starożytności zaś orzechy symbolizowały … czaszkę ludzką – skorupka odzwierciedlała naszą czaszkę, zaś mózg to wnętrze (miąższ orzecha). Być może właśnie, dlatego, to orzech jest uznany za ten składnik pokarmowy, który jest chętnie jadany – spożywany – przez intelektualistów.
Pozytywny wpływ orzechów na nasze zdrowie, zostało nawet potwierdzone naukowo. Naukowcy, poddając licznym testom, poszczególne gatunki najbardziej znanych orzechów takich jak: orzechy leśne, pistacjowe, nerkowca, wykazali, że mają one pozytywny wpływ na nasz układ krążenia i potrafią zapobiegać chorobie miażdżycowej. Ponadto wpływają one pozytywnie na eliminację tak zwanego złego cholesterolu z naszego organizmu. Orzechy są też polecane osobom cierpiącym na depresję, osobom nadpobudliwym oraz chorującym na anemię. Są one też stosowane w walce z niektórymi nowotworami.
Orzechy są też znane, jak już powiedziałam wcześniej, ze swojego dobroczynnego wpływu na nasz mózg. Posiadają one wiele ważnych składników takich jak: błonnik, witaminy, liczne mikroelementy oraz substancje aktywne, które pozytywnie wpływają na nasz mózg.
Orzechy poprawiają znacznie naszą koncentrację. Głównie orzechy włoskie. Dzieje się tak, gdyż to właśnie orzechy, dostarczają do naszego organizmu naturalny tłuszcz oraz takie ważne witaminy jak witamina E i C oraz kwas lanolinowy.