Przechodząc na dietę myślimy głównie o tym, ile powinniśmy zrzucić kilogramów. W głowie powstają wizje, jak będziemy wkrótce wyglądali. Ale czy nasze ciało będzie przy tym naprawdę szczęśliwe?
Kult młodości i zgrabności sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na odchudzanie. Niektórzy przechodzą na głodówki, inni wolą mniej restrykcyjne diety. Rozsądniejsi starają się rozpocząć zdrowy tryb życia opierający się na odpowiednim żywieniu i ćwiczeniach.
Wśród wielu rozpowszechnianych diet jedną z najpopularniejszych w ostatnich latach stała się ta zależna od grupy krwi. Jej twórca uważa, że ciało samo wie, czego mu potrzeba, żeby było pełne sił witalnych i jednocześnie atrakcyjnie wyglądało. Źródła tejże diety dopatruje się w przeszłości, kiedy to rodzaj dostępnego pożywienia wpływał na rozwijających się ludzi i ich grupę krwi.
Dieta zgodna z grupą krwi dzieli wszystkie pokarmy na trzy grupy. Wyróżnia się tu dania wskazane, obojętne i negatywnie działające na nasz organizm. Dobierane potrawy są niskokaloryczne. Ich łączna dzienna wartość to mniej niż 2000 kcal.
Jak konkretnie wybierać dania?
Otóż ludzie z grupą krwi 0 powinni dostarczać organizmowi dużo mięsa, szczególnie wskazane jest to czerwone. Dobra jest również włoszczyzna, cebula, czosnek. Zdrowymi owocami są w tej sytuacji jedynie figi i śliwki. Korzyści możemy czerpać także z czekolady i piwa.
Grupa A potrzebuje produktów roślinnych – warzyw i owoców oraz przetworów z nich wykonanych. Nabiał warto zastąpić wysokobiałkową soją. Większość warzyw ma pozytywny wpływ. Odradza się tylko paprykę, ziemniaki, kapustę. Z owoców należy wyeliminować banany, mandarynki i pomarańcze.
Ludzie z grupą krwi B powinni sięgać po dziczyznę i ryby. Bardzo dobrze będą na nich oddziaływały wszelkie nabiały. Jedynie lody nie są wskazane. Pozytywny wpływ mają też warzywa, poza rzodkiewką, kukurydzą i pomidorami. Zaleca się praktycznie wszystkie owoce. Mamy tu też szerokie możliwości wyboru napojów. Można pić herbaty, kawy i alkohole.
Osoby z grupą krwi AB mogą spokojnie spożywać nabiał. Odradza się jedynie chude mleko, masło i niektóre sery. Większość warzyw i owoców przynosi im korzyści. Jednak lepiej zrezygnować z kukurydzy, papryki i rzodkiewek a także bananów, truskawek i pomarańczy. Z napojów najlepsza jest kawa, bez względu na rodzaj.