Lato to nie tylko piękna, zdrowa opalenizna, ale też bąble i oparzenia. Sprawdź, co jeść, by przygotować organizm na bliski kontakt ze słońcem.
Najlepiej będzie, jeśli swoje menu skomponujesz w oparciu o wymagane składniki. W dużych ilościach pożądane są produkty bogate w witaminę A i likopen oraz owoce pełne flawonoidów.
Największym źródłem likopenu są pomidory, ale te przetworzone. Spożywaj je w postaci sosów, dipów, przecierów a zadziałają jak wewnętrzna blokada przeciwsłoneczna. Wspomogą działanie kremów do opalania i wydłużą czas bezpiecznego przebywania na słońcu nawet o połowę. Dodatkowo jedzenie codziennie żółtej papryki, dyni, szpinaku czy picie soku marchwiowego uzupełni organizm w beta-karoten. Dzięki niemu unikniemy oparzeń słonecznych, a opalenizna będzie naturalnie przyswajana.
Innym skutkom opalania zapobiegniemy spożywając brokuły, borówki i pomarańcze. Mają one właściwości antyutleniające, dzięki czemu zapobiegają wyrządzanym przez słońce uszkodzeniom skóry. Brokuły ograniczają ryzyko czerniaka, borówki eliminują zmarszczki, a pomarańcze pochłaniają promienie UV.