Organizm pozbawiony błonnika lub zawierający go zbyt mało ma zaburzone prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Dlatego warto dostarczać go sobie w większych dawkach.
Błonnik to włókno pokarmowe, które znajduje się m.in. w roślinach strączkowych, chlebie wieloziarnistym, skórkach owoców czy warzyw. Dostarczany do organizmu - nie jest tam trawiony, ale pomaga w trawieniu wszystkiego, co przechodzi przez układ pokarmowy. Wspomaga pracę jelit i pobudza ich ruchy - to jego najcenniejsza właściwość. Przyczynia się do powstawania potrzebnych bakterii jelitowych i wspiera parwidłową przemianę materii. Wypełnia jelita, dzięki czemu powoduje uczucie sytości, dlatego jest bardzo cennym elementem w dietach odchudzających.
Poza tym zapobiega wielu chorobom. Chroni przed nowotworami - usuwając z organizmu substancje tokasycznei rakotwórcze, dba o układ krwionoścy obniżając poziom cukru we krwi oraz zmniejszając wchłanianie cholesterolu.
Zapewnienie takiej ochrony organizmowi gwarantuje spożycie już 40 g błonnika dziennie. To niewiele, ale i tak nasze organizmy odczuwają niedobór błonnika. Przeważnie dostarczamy sobie zaledwie ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania.